reklama

Nemoc zvaná epidermodysplasia verruciformis, nebo též Lewandowskyho-Lutzův syndrom, je velmi vzácné onemocnění. Lidská kůže se při něm podobá kůře stromů, proto se těmto lidem říká stromoví lidé. Příčina může být dědičná, postihuje také lidi s výrazně oslabenou imunitou.

Lékař Samanta Lal Sen, který v loňském roce označil "vyléčení" pacienta za milník v dějinách lékařství, přiznal, že Badžandarův případ je složitější, než se původně zdálo.

"Bojím se podstoupit další operace. Myslím si, že moje ruce a nohy nikdy nebudou v pořádku," řekl muž agentuře AFP v dhácké nemocnici, kam byl poprvé přijat na léčení v lednu 2016 a kde tento týden podstoupil 25. operaci.

Badžandar pochází z chudé rodiny, která neměla peníze na časnější lékařský zákrok. Proto dosáhlo jeho onemocnění takových rozměrů. Celkem jeho obrovské bradavice, připomínající kůru stromů, vážily asi pět kilogramů.

Operace muže, jehož případ zaujal celý svět, podle dřívějších informací zaplatila bangladéšská vláda. "Jsme vděčni za bezplatnou lékařskou péči, nemohli bychom si dovolit za ni platit," uvedla manželka nemocného, která žije v nemocničním pokoji s manželem a čtyřletou dcerou a přivydělává si výrobou šperků.

V loňském roce v Dháce léčili desetiletou bangladéšskou dívku Sahanu Khatanovou, jejíž kůže se rovněž začala podobat kůře stromů. I u ní lékaři mluvili po operaci o úspěchu, ale její otec později uvedl, že dívce bradavice narostly znovu, dokonce ve větším počtu. Další léčbu rodina odmítla s tím, že nechce, aby dcera strávila dětství v nemocnici.