Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikaragua musí zaplatit Kostarice odškodnění kvůli územnímu sporu, rozhodl soud v Haagu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Haag - Mezinárodní soudní dvůr v Haagu rozhodl, že Nikaragua musí zaplatit Kostarice 379.000 dolarů (asi 7,6 milionu korun) jako odškodnění za ekologické škody, které jí způsobila obsazením malého ostrůvku na jejím území.

Soud v pátek vynesl verdikt i v dlouholetém sporu o další část hranic mezi těmito dvěma středoamerickými zeměmi na pobřeží Karibského moře. Větší část ze sporných asi 27.000 kilometrů čtverečních v moři přiřkl Nikaragui, Kostarika je nicméně také spokojená, protože získala přístup k rozsáhlým lovištím ryb.

Haagský soud už v roce 2015 rozhodl, že Nikaragua obsazením území v deltě pohraniční řeky San Juan v roce 2010 narušila svrchovanost Kostariky a že musí souseda odškodnit za ekologické škody. Ty způsobila Nikaragua vykácením stromů v oblasti a ukládáním bahna z bagrování řeky San Juan, kterou chce Nikaragua rozšířit tak, aby po ní mohly plout velké lodě.

Sousedící středoamerické země se ale nedokázaly dohodnout na částce odškodnění, Kostarika požadovala 6,7 milionu dolarů. Soud nakonec dnes stanovil odškodné na 378.890 dolarů, které by měla Nikaragua zaplatit do dvou měsíců. Kostarický ministr zahraničí Manuel González verdikt soudu přivítal.

Témata:  Kostarika Nikaragua soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy