Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaczyński hájí zákon o holokaustu: Polsko bylo doposud zbaveno práva hájit svou důstojnost

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se postavil za kontroverzní zákon, který trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Norma vyvolala rozruch ve světě. Valí se na ni kritika především z Izraele a USA.

Kaczyński dnes řekl, že Polsko bylo doposud zbaveno práva hájit svou důstojnost, důstojnost národa, který je viněn ze zločinů spáchaných jiným národem. "Je skutečně obtížné smířit se s touto situací," uvedl pro polský veřejnoprávní rozhlas.

Polská vláda vysvětluje prosazení zákona snahou, aby Poláci ani polský stát již nebyli obviňováni z nacistických zločinů. Podle textu schváleného oběma komorami parlamentu může soud za používání výrazů jako "polské koncentrační a vyhlazovací tábory" udělit až tříletý trest vězení.

Podnětem bylo používání geografického označení "polský" i v souvislosti s nacistickými tábory na území okupovaného Polska, což roky popuzuje přinejmenším část polské společnosti a politiků.

"Článek novely zákona o Institutu národní paměti (IPN), který se stal předmětem sporu, je vykládán naprosto chybně," odmítl dále šéf PiS výtky adresované dalšímu legislativnímu počinu polské vlády, který vyvolal kritiku doma i v zahraničí. "Jsem hluboce přesvědčen, že prezident Duda by měl pokračovat v cestě, kterou oznámil, a novelu podepsat," zdůraznil Jaroslaw Kaczyński.

Dudův mluvčí Krzysztof Lapiński řekl, že prezident má nyní 21 dnů na rozhodnutí, jak se zákonem, který dostal v pátek, naloží. Buď ho podepíše, nebo předá k posouzení ústavnímu soudu, nebo vrátí Sejmu, dolní komoře parlamentu, k novému projednání. Lapiński nenaznačil, ke které variantě se hlava státu nyní kloní. Řekl, že prezident vyslechne názory jak stoupenců, tak kritiků zákona a po důkladné analýze "přijme rozhodnutí, které považuje za nejlepší pro svou zemi a pro své spoluobčany".

Témata:  Jaroslaw Kaczyński Polsko holocaust

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy