reklama

Maďarsko by mohlo odejít z jednání OSN o migraci kvůli obavám, že pro-migrační pozice mezinárodního subjektu se neshoduje s bezpečnostními zájmy, řekl ve čtvrtek maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Jeho slova cituje server Politico.

„OSN chce vytvořit pakt, který povzbudí migraci. Máme opačný názor a pokud se bude v únoru přijat tento postoj... otázkou je, proč bychom se měli na této diskuse účastnit?" řekl Szijjártó pro televizi M1. Budapešť se obává, aby se OSN nesnažila ji přimět ke zmírnění vlastních pravidel pro migraci a nebránila například kriminalizaci nelegálního překročení hranic.

V září 2016 přijalo 193 členských států Valného shromáždění OSN jednomyslně text zvaný Newyorská deklarace pro migranty a uprchlíky. Ta má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, mimo jiné otázky přijímání běženců v jednotlivých zemích, školní docházky jejich dětí, legálního zaměstnávání, ochrany před pašeráky či jejich návratu domů.

Formální jednání o nezávazné Newyorské deklaraci OSN má být zahájeno tento měsíc, cílem je přijmout finální balíček do konce roku 2018.

„Pokud v prvním návrhu migračního balíčku OSN nedojde k pozitivnímu posunu směrem k maďarskému stanovisku, Maďarsko definitivně opustí toto jednání," řekl ministr zahraničí na tiskové konferenci. „Podle názoru Maďarska migrace není pozitivní proces a není nezastavitelná, ale naopak představuje závažné bezpečnostní riziko a může být zastavena," dodal ministr.

Maďarský předseda vlády Viktor Orbán už od počátku uprchlické krize v roce 2015 kritizoval migrační politiku EU a trval na tom, že Maďaři nebudou podporovat otevření hranic své země migrantům a uprchlíkům.

Začátkem tohoto měsíce novinářům řekl, že migrace se stala „problémem" pro demokracii a že Evropané „nechtějí žít v neustálé hrozbou terorismu a chtějí naopak bezpečnost a chtějí,a by byly jejich hranice chráněny“.