Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí agenti se zapojili to tajné akce USA proti vracejícím se bojovníkům IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Podle informací magazínu Der Spiegel se německá zpravodajská služba BND zapojila do tajné akce USA, jejímž cílem je eliminovat teroristické nebezpečí, které představují bojovníci Islámského státu (IS) vracející se z oblastí bojů v Sýrii a Iráku.

Magazín o tom informoval s odvoláním na důvěrnou odpověď vlády na interpelaci parlamentní frakce strany Levice. Podle tohoto sdělení se Spolková zpravodajská služba od října loňského roku účastní operace Gallant Phoenix společně s 21 dalšími státy.

Jde o utajovanou jednotku, která shromažďuje informace o bojovnících IS v Sýrii a Iráku. Řízena je americkým společným velením speciálních operací ze základny v Jordánsku a jejím úkolem je vyhodnocovat dokumenty, nosiče dat, stopy DNA a otisky prstů, které získaly speciální síly v bývalých baštách IS.

BND a německá armáda jsou názoru, že tato spolupráce je nezbytná, aby bylo možné čelit teroristickému nebezpečí ze strany lidí, kteří odešli na Blízký východ bojovat na straně IS a nyní se vracejí. Německo prý zpočátku účast odmítalo z obavy, že by USA předané informace mohly využívat k vojenským úderům proti německým džihádistům.

Do Sýrie a Iráku postupně odjelo z Německa kolem 950 islamistů, aby se připojili k IS. Přinejmenším 145 z nich už zemřelo - část v bojích, část při sebevražedných atentátech, při nichž odpálili výbušniny.

Témata:  Německo Islámský stát USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.