Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VW chce odložit soud ve Spojených státech, nechce být přirovnávána k nacistům

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Fairfax (USA) - Soudní projednávání skandálu Dieselgate by se mělo ve Spojených státech na žádost automobilky Volkswagen o půl roku odložit. Německé firmě se nelíbí, že ji obžaloba přirovnává k nacistům.

Právní zástupce Michael Melkersen, který v aféře dieselgate zastupuje celkem 300 klientů, se v dokumentu televize Netflix s názvem Dirty Money (Špinavé peníze) pokusil v narážce na nejnovější skandál VW v souvislosti s testováním výfukových zplodin na opicích přirovnat testy dieselových emisí prováděné Volkswagenem k plynování Židů za druhé světové války.

Americká divize VW proto zažádala v pátek večer místního času o odklad procesu u příslušného soudu ve virginském městě Fairfax. Podle jejího názoru není ve stávající atmosféře spravedlivý proces možný.

Firma již za falšování měření emisí ve svých vozech vyplatila podvedeným zákazníkům miliardy. V USA dostane většina z téměř 600.000 majitelů dotčených koncernových dieselů odškodné 5100 až 10.000 dolarů (zhruba 130.000 až 255.000 Kč).

Stále ale vede soudní spory s jednotlivými klienty, kteří se nepřipojili k hromadné žalobě. První z nich má začít 26. února. Majitel vozu Jetta po VW požaduje 725.000 dolarů (14,7 milionu Kč). "Je to další zoufalý pokus společnosti VW oddálit spravedlnost pro oběti podvodů," komentoval podání žádosti o odklad Melkersen agentuře DPA.

Témata:  Volkswagen dieselgate USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy