Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci sestřelili ruský letoun. Pilota zabili, tvrdí Moskva

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Jedna ze syrských ozbrojených skupin dnes sestřelila ruský bojový letoun. Pilot se stihl katapultovat, pak byl ale zabit. Incident se stal v provincii Idlib na severozápadě země, která je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada.

Agentura AP napsala, že ozbrojenci patří ke skupině napojené na radikální organizaci Al-Káida. Pilot byl zabit, když se zbraní v ruce kladl odpor rebelům, kteří se ho chtěli zmocnit živého.

Údajné video z incidentu, které koluje na sociálních sítích, ukazuje tělo muže s tváří pokrytou krví a vousaté muže stojící kolem mrtvého. Jeden z ozbrojenců říká: "Je to Rus." Pravost videa nemohla být ověřena.

Ministerstvo obrany v Moskvě také informovalo, že Rusko společně s Tureckem podnikají opatření, aby tělo zabitého ruského pilota bylo převezeno do Ruska.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal Asad. Loni v prosinci ruský prezident Vladimir Putin nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Podle říjnové zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy