Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští politici odsoudili střelbu na uprchlíky, muslimská komunita má obavy

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Při střelbě v italském městě Macerata bylo dnes zraněno šest cizinců černé pleti. Předsedové protiimigračních stran Liga severu a Bratři Itálie čin sice odsoudili, zároveň ale varovali před imigrací, která je podle nich příčinou střetu Italů s cizinci. V zemi se budou 4. března konat parlamentní volby.

Zranění jsou podle médií migranti z Afriky a útočníkem 28letý Luca Traiani, který loni neúspěšně kandidoval v komunálních volbách za protiimigrační stranu Liga severu (LN).

Obavy z šíření nenávisti ve společnosti vyjádřila muslimská komunita. "Pociťujeme hlubokou obavu nad nebezpečnou atmosférou kolem migrantů a občanů s kořeny v zahraničí," uvedl předseda Komunity arabského světa v Itálii (Co-mai) Foad Aodi.

"Nenávist a násilí nás nedokážou rozdělit," řekl premiér Paolo Gentiloni. Italy vyzval, aby se postavili proti hrozící spirále násilí. "Kruté zločiny a kriminální chování budeme potírat a trestat, takový je zákon," dodal člen Demokratické strany (PD), kterou do březnových voleb vede bývalý předseda italské vlády Matteo Renzi. Právě sídlo Demokratické strany v Maceratě se dnes také stalo jedním z terčů střelce.

Také předseda LN Matteo Salvini dnes střelbu odsoudil. "Doufám, že brzy vyhrajeme volby, abychom Itálii vrátili bezpečnost," dodal. Neřízená migrace podle Salviniho vede ke střetům Italů s cizinci.

K politikům, kteří střelbu odsoudili, se přidala i Giorgia Meloniová, předsedkyně protiimigrační strany Bratři Itálie, která spolu se Salviniho Ligou severu a stranou Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho tvoří předvolební koalici. Zároveň Meloniová varovala před zhoršující se bezpečností v Itálii.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy