Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Venezuele propustili na svobodu 84letého opozičního lídra

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Z věznice ve Venezuele byl dnes propuštěn lídr opozice Enrique Aristeguieta Gramcko (84). Ve vazbě strávil jeden den. Zatčen byl v pátek nad ránem ve svém domě v Caracasu venezuelskou tajnou službou.

Jeho twitterový účet zatím nebyl aktualizován, v poslední zprávě z pátku napsal: "Tajná služba Sebin je v mém domě a hledá mě."

Právník a politik Aristeguieta byl do roku 1999 členem křesťanské sociálnědemokratické strany Copei a v 50. letech byl členem hnutí, které bojovalo proti diktatuře Marcose Péreze (1952-1958). Loni Aristeguieta založil hnutí Velká alternativní národní aliance (GANA), které sdružuje nezávislé opoziční strany.

Poté, co v parlamentních volbách v prosinci 2015 vyhrála opoziční koalice a obsadila většinu křesel v parlamentu, začal nejvyšší soud nakloněný vládě rušit zákony schválené poslanci. Loni v létě pak socialistický prezident Nicolás Maduro ustavil de facto vlastní parlament. Minulý týden nejvyšší soud zakázal účast opoziční koalice v prezidentských volbách plánovaných na začátek dubna.

Témata:  Venezuela věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy