Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Damašek opakovaně použil chemické zbraně? Pentagon podle syrské vlády lže

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Americký ministr obrany James Mattis v pátek v rozhovoru s novináři řekl, že syrská vláda opakovaně použila jako zbraň chlor a sarin. Damašek dnes tvrzení šéfa Pentagonu odmítl a označil za lež.

"Vedle chloru nás ještě více znepokojuje možnost, že nedávno byl použit (nervový plyn) sarin," řekl v pátek Mattis. Zdůraznil ale, že Washington pro to zatím nemá důkazy, a neuvedl ani další podrobnosti. Podle opoziční koalice Syrská národní rada (SNC) byly chemické zbraně nasazeny ve východní Ghútě.

"Ministerstvo zahraničí odsuzuje falešná obvinění Spojených států, podle nichž se syrská vláda uchýlila k použití chemických zbraní ve východní Ghútě," napsala dnes syrská státní agentura SANA.

Nejmenovaní vysoce postavení američtí vládní činitelé podle agentur Reuters a AP ve čtvrtek uvedli, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa je připravena podniknout další vojenskou akci proti syrským vládním silám, pokud bude nutné je odradit od používání chemických zbraní.

Syrská armáda i vláda dlouhodobě popírají nasazení chemických zbraní. Podle společné vyšetřovací komise OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ale syrská vláda v posledních dvou letech použila při útocích sarin a několikrát chlor.

Témata:  chemické zbraně Sýrie USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy