Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinští umělci vytvořili portrét "Hamižného" Trumpa poskládaný z drobných mincí a žetonů.

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Dva ukrajinští umělci, které v roce 2015 proslavil portrét ruského prezidenta Vladimira Putina, se rozhodli vytvořit také dílo znázorňující šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. I v tomto případě jde o provokativní dílo.

Podobně jako v případě Putinova portrétu, Darja Marčenková a Daniel Green - vlastním jménem Daniel Dirov - si pro obraz Trumpa vybrali materiál, který odráží světlo, a tak umožňuje oživit tvář různými výrazy. U Trumpa se podle Marčenkové nejvíce projevuje samolibost.

Nápad udělat Trumpův portrét o rozměrech 240 na 170 centimetrů a o váze přibližně 90 kilogramů se zrodil loni v létě, když Putin nařídil Američanům omezit personál na diplomatických misích v Rusku a Trump mu poděkoval, protože to ušetří Spojeným státům "spoustu peněz".

"Pomyslel jsem si: panebože ty jsi takový skrblík, jak můžeš být americkým prezidentem? V tu chvíli jsem si řekl, že nejlepší by bylo udělat jeho portrét z drobných mincí," řekl Green (34). Na obraz bylo nakonec použito okolo 4000 mincí, v hodnotě jednoho a pěti centů. Právě použití nejdrobnějších mincí mělo podle umělce ukázat Trumpovo "hamounství".

Putinův portrét z nábojnic, nazvaný Tvář války, Marčenkovou a Greena proslavil, ale také jim nadělal nepřátele, kteří je v listopadu 2016 přiměli uprchnout z Ukrajiny.

"Dostávala jsem výhrůžky elektronickou poštou, lidi na ulici ke mně přicházeli s nepřímými hrozbami typu 'Pospěšte si odjet'. Snažili se mě také unést," tvrdí Marčenková (35).

Trumpův portrét, dokončený před měsícem a nazvaný Face of Money (Tvář peněz), také budí jisté obavy v okolí autorů. Když své dílo nabídli Ukrajinskému institutu v New Yorku, který právě pořádá výstavu o Putinovi a válce v Donbasu, tato soukromá instituce "měla strach, že způsobí problémy" ve vztazích mezi Kyjevem a Washingtonem, vysvětlil Green.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin umění

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.