Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fosilní paliva pomáhají ukončit otroctví? Whiteová asi ekologickou poradkyní Trumpa nebude

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Kathleen Whiteová, která zastává skeptický postoj ke změnám klimatu vlivem fosilních paliv, se zřejmě nakonec nestane hlavní poradkyní prezidenta Donalda Trumpa pro ekologické otázky.

Napsala to dnes agentura AP. V říjnu 2017 bylo oznámeno, že Trump si vybral právě Whiteovou, aby předsedala Radě pro životní prostředí. V minulosti byla šest let členem komise, která na činnost tohoto ekologického úřadu dohlížela.

Tato volba ale narazila na výhrady v Senátu, který nominaci Whiteové poslal koncem roku Bílému domu zpět. Trump svůj návrh v lednu předložil znovu.

Whiteová, která sama není vědkyní, přirovnala práci hlavních klimatických vědců k "dogmatickým prohlášením ideologů a duchovních". "Znečišťování způsobované spalováním pohonných hmot není škodlivé, pokud člověk nesedí u výfuku auta," sdělila například v listopadu senátorům.

Whiteová chválí fosilní paliva jako něco, co zlepšuje životní podmínky na celém světě a pomáhá ukončit otroctví. Oxid uhličitý podle ní není znečišťující látka, nýbrž "nezbytná živina pro rostliny".

Témata:  USA Donald Trump ekologie Bílý dům USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy