Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko střílelo po syrských utečencích? Ankara odmítá nařčení HRW

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že turečtí pohraničníci střílejí na syrské hranici po žadatelích o azyl, kteří se snaží dostat do Turecka, a vracejí je. Ankara to popírá.

Třináct ze 16 syrských uprchlíků, s nimiž HRW mluvila, uvedlo, že turečtí pohraničníci na ně a na další syrské uprchlíky stříleli, ještě když se nacházeli na syrském území. Turci tak prý zabili deset lidí včetně jednoho dítěte a další zranili.

Turecko to v sobotu popřelo. "Nebyl zaznamenán žádný případ střelby na civilisty na hranicích," sdělil ale agentuře Reuters turecký vyšší vládní úředník.

Podle HRW, která cituje údaje OSN, se směrem k syrsko-turecké hranici přesunulo od poloviny loňského prosince do poloviny ledna 247.000 Syřanů. Do převážně rebely ovládané provincie Idlib v posledních měsících hlouběji pronikly syrské vládní jednotky. Navíc Turecko minulý měsíc zahájilo vojenskou akci proti kurdským milicím YPG v sousední syrské oblasti Afrín.

Turecko od vypuknutí syrského konfliktu v roce 2011 přijalo 3,5 milionu uprchlíků, tedy více než kterákoli jiná země. Poskytlo jim dočasný status ochrany a základní služby, včetně lékařské péče a vzdělávání. Tato velkorysost však podle HRW nezbavuje Ankaru odpovědnosti za ochranu těch, kteří ji hledají na turecké hranici.

Témata:  uprchlíci Turecko Human Rights Watch

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy