Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kypr ve druhém kole rozhoduje o budoucí hlavě státu. Výsledek bude zřejmě těsný

Kypr, ilustrační foto
Kypr, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nikósie - Obyvatelé Kyperské republiky dnes ve druhém kole volí prezidenta. Oba kandidáti slibují, že oživí rozhovory o sjednocení ostrova a budou pokračovat v ekonomických reformách, liší se jen v taktice.

Vyzyvatelem dosavadní hlavy státu Nikose Anastasiadise (72), který v prvním kole 28. ledna získal přes 35 procent hlasů, je levicový Stavros Malas (50), jehož podpořilo přes 30 procent hlasujících.

Konzervativní Anastasiadis stál proti exministrovi zdravotnictví Malasovi, kterého podporují komunisté, již před pěti lety. V roce 2013 pohodlně zvítězil, nyní se čeká těsnější souboj, přestože byl v průzkumech zpočátku považován za velkého favorita.

Neúčast v prvním kole činila 28 procent a neúspěšní kandidáti na místní poměry překvapivě odmítli dát voličům pro druhé kolo doporučení.

Slušný výsledek Malase v prvním kole se interpretuje jako touha voličů po změně. Padesátiletý horlivý zastánce znovusjednocení ostrova vyčítá stávajícímu prezidentovi, že nebyl při rozhovorech dostatečně aktivní. Odsuzuje také nízké mzdy a fakt, že ze země odchází za prací mnoho mladých lidí.

Kypr je rozdělen od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků.

Témata:  Kypr

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy