Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael se chce zbavit 40 tisíc uprchlíků, už dostávají příkazy k deportaci

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Izrael pokračuje v realizaci plánovaných deportací zhruba 40.000 migrantů do třetích zemí. Rozhodnutí o vyhoštění mají dostat svobodní bezdětní muži, kteří chtějí prodloužit své povolení k pobytu.

Imigrační úřady dnes začaly dotyčným lidem rozesílat příkazy k vyhoštění. V oznamovacím dopise jsou svobodní bezdětní muži vyzváni, aby opustili Izrael do dvou měsíců, jinak jim hrozí vězení. List Times of Izrael v této souvislosti ale napsal, že Izrael nemá dost cel pro tisíce migrantů, kteří by se mohli příkazu vzepřít.

Tomu, kdo dobrovolně ze země odejde do konce března, úřady slibují v přepočtu 2800 eur (70.500 korun) a letenku zadarmo.

Status uprchlíků pocházejících především z Eritreje a Súdánu považuje Izrael za nelegální. Žádosti o azyl izraelské úřady schvalují jen výjimečně.

DPA napsala, že podle úředních údajů do Izraele do postavení plotu na hranici s Egyptem přišlo z Afriky kolem 60.000 uprchlíků. Z nich už bylo na 20.000 ze země odsunuto.

Témata:  Izrael uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.