Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednávání o německé vládní koalici zřejmě vstoupila do posledního dne

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) před začátkem dnešních rozhovorů o vládní koalici poznamenala, že čeká těžké hodiny vyjednávání. Předseda sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz byl optimistištější. Podotkl, že postoje strany se přiblížily.

Aby je bylo možné dnes uzavřít, musí trojice stran najít shodu především v oblastech zdravotnické politiky a reformy pracovního trhu. Podle Schulze je především v sociálněpolitických otázkách třeba intenzivního vyjednávání. Nemá přitom smysl zvyšovat tlak stanovováním konkrétní hodiny, kdy by rozhovory měly skončit.

Na jejich brzké ukončení naléhá především bavorská CSU, která jako jeden z důvodů v nadsázce uvedla to, že jejímu předsedovi Horstu Seehoferovi jede dnes v 16:05 SEČ vlak z Berlína do Mnichova. Pozorovatelé ale očekávají, že tak brzy rozhovory neskončí. Počítá se s tím, že se protáhnou do večera nebo do noci. Pokud bude třeba, vyčlenily si strany na vyjednávání už dopředu také pondělí a úterý.

Ve zdravotnictví sociální demokraté usilují o to, aby se zmenšil rozdíl mezi běžnými pacienty a lidmi se soukromým zdravotním pojištěním. Privátně pojištění pacienti mají mnohdy rychlejší přístup k doktorům, kteří za jejich ošetření inkasují výrazně více peněz. Na pracovním trhu chce SPD snížit počet lidí, kteří mají smlouvu na dobu určitou, a usnadnit lidem přechod od práce na částečný úvazek k práci na plný úvazek.

Na rozdíl od těchto oblastí už vyjednavači našli shodu například v otázkách migrace, ochrany klimatu, zemědělství a bytové či evropské politiky.

Pokud se vyřeší i zbývající neshody, měly by koaliční smlouvu schvalovat stranické sjezdy CDU a CSU a především vnitrostranické referendum SPD, které se nyní jeví jako největší překážka vznikající velké koalici. Tento model totiž nadále odmítá řada sociálních demokratů, kteří mají obavu, že jejich strana v další vládě s Merkelovou znovu ztratí přízeň voličů. Ta se nyní pohybuje na rekordně nízkých hodnotách okolo 18 procent.

Témata:  Německo Angela Merkelová Martin Schulz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy