reklama

McCainem míní, že zveřejnění dokumentu neslouží americkým zájmům. "Nynější útok na FBI a ministerstvo spravedlnosti nemá přínos pro americké zájmy - ani stranické a ani prezidentské," uvedl senátor. "Pokud budeme nadále podrývat podstatu našeho vlastního právního státu, budeme dělat práci za Putina," dodal.

McCain tvrdí, že Američané si zaslouží znát pravdu o možném ruském pozadí amerických voleb, proto musí být zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi umožněno nerušeně pracovat. Muellera pověřilo ministerstvo spravedlnosti tím, aby ruskou roli ve volbách prošetřil. McCain proto chce, aby volení zástupci lidu včetně prezidenta přestali na Muellerovo vyšetřování hledět politicky pokřivenou optikou a vyvarovali se s tím souvisejících stranických akcí vedených v pozadí.

Senátor v prohlášení dále konstatoval, že Rusové se v roce 2016 pokusili zasáhnout do prezidentských voleb. "Ačkoli nemáme žádný důkaz, že by takové snahy ovlivnily výsledek voleb, tak se obávám, že s podněcováním politických sporů a s rozdělením společnosti uspěly," dodal McCain.

Opoziční demokraté, kteří chtějí v pondělí představit svou vlastní verzi, zveřejněnou zprávu označili jako ostudnou snahu zdiskreditovat celé vyšetřování ruské kauzy.