Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí v Kyjevě žádaly odchod prezidenta Porošenka, protest svolal Saakašvili

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Několik tisíc demonstrantů se dnes v Kyjevě dožadovalo rezignace ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Protest svolal Michail Saakašvili, který stojí v čele nově vytvořeného ukrajinského opozičního Hnutí nových sil.

Agentura AP počet dnešních demonstrantů odhadla na zhruba 5000, ruská tisková agentura TASS píše o tisícovce. Účastníci protestu vyzvali Porošenka, aby 18. února, tedy v den výročí začátku krveprolití během demonstrací proti tehdejšímu proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi v roce 2014, přišel na kyjevské náměstí Nezávislosti a veřejně zde oznámil rezignaci.

"Dnešní akce je začátkem kampaně, jejímž cílem je odstranit současný prohnilý a zkorumpovaný systém. Porošenkova rezignace je jen prvním krokem," řekl Saakašvili svým příznivcům. Dalším krokem je podle něj vytvoření nového dočasného parlamentu, který během jednoletého mandátu přijme nové zákony týkající se politické a právní obnovy země.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval právě Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval gubernátorem Oděsy. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly.

Témata:  Petr Porošenko Michail Saakašvili Kyjev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy