Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádný z hráčů na Super Bowlu symbolicky během národní hymny nepoklekl

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Minneapolis - Žádný z hráčů, kteří se v neděli účastnili finále ligy amerického fotbalu v Minneapolisu, během národní hymny před zápasem nepoklekl. To některé fanoušky podle agentury Reuters potěšilo a samo finále se díky tomu obešlo bez kontroverze.

Gesto pokleknutím se v ligové sezoně stalo symbolem protestu proti policejnímu násilí na menšinách. Dopravu ke stadionu nicméně narušili aktivisté. Policie 17 z nich krátce zadržela.

Asi 300 jiných demonstrantů se pak vydalo z jednoho parku na pochod ke stadionu, u jehož bran většina z nich poklekla. Napodobili tak gesto hráče sanfranciského klubu Colina Kaepernicka, který předloni trend poklekání zahájil. Od té doby se k němu připojily desítky sportovců. Poklekání někteří příznivci amerického fotbalu buď považovali za neuctivé vůči národní vlajce, nebo již byly kampaní unaveni.

Prezident Donald Trump dal několikrát najevo svůj odmítavý postoj k protestu. Na konci loňského září dokonce vyzval vedení NFL, aby těm sportovcům, kteří dávají najevo své názory během americké hymny, neumožnilo hrát. Fanoušky vyzval, aby hry bojkotovali.

O titul se utkaly celky New England Patriots a Philadelphia Eagles. Vyhráli Philadelphia Eagles.

Témata:  Super Bowl NFL USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy