Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ázerbájdžán bude prezidenta volit již v dubnu. Autoritář Alijev se uchází o čtvrtý mandát

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Baku - Prezidentské volby v Ázerbajdžánu se budou konat již 11. dubna, řádný termín měl být letos 17. října. Příslušný dekret dnes podepsal autoritářský prezident Ilham Alijev, který se uchází o již čtvrtý mandát.

Alijeva důvody svého rozhodnutí týkajícího se volebního dne nevysvětlil. Jako prezidentského kandidáta ho nominovala počátkem února místní vládnoucí strana. Žádní jiní kandidáti se zatím o post hlavy státu neucházejí.

Alijev se dostal k moci v roce 2003 po smrti svého otce Hejdara, který ovládal Ázerbájdžán už před rozpadem SSSR z pozice prominentního člena sovětské komunistické strany.

Díky bohatým zásobám energetických surovin a strategické poloze se Ázerbájdžán stal vítaným partnerem evropských států, které se snaží snížit svou surovinovou závislost na Rusku. Podle kritiků Západ z těchto důvodů přehlíží porušování lidských práv.

Podle lzprávy organizace Human Rights Watch (HRW) loni ázerbájdžánské soudy v politicky motivovaných procesech poslaly na dlouhá léta do vězení 25 ázerbájdžánských novinářů a mladých politických aktivistů. Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF), hájící svobodu sdělovacích prostředků, řadí Ázerbájdžán na 162. místo ze 180 států, které loni hodnotila z hlediska svobody médií.

Témata:  Ázerbájdžán Ilham Alijev volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy