Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihoafrický prezident čelí řadě korupčních skandálů. Odstoupí?

Jacob Zuma
Jacob Zuma
Foto: news.com

Pretoria - Jihoafrický prezident Jacob Zuma čelí od vládní strany Africký národní kongres (ANC) stále většímu tlaku, aby odstoupil. Hlavu státu provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se týká renovace jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny.

Straničtí představitelé se dnes chtějí sejít k mimořádnému zasedání, aby se o situaci v zemi poradili, napsala BBC. Zuma se stranickými činiteli vyjednával také v neděli a podle jihoafrických médií odmítl z funkce odejít.

Někdejší člen ANC Julius Malema, který stojí v čele opozice, na twitteru napsal, že Zuma svým spolustraníkům řekl, že ho budou muset sesadit, pokud ho jako prezidenta nechtějí, neboť on rezignovat nehodlá. ANC loni v prosinci do svého vedení místo Zumy zvolil viceprezidenta Cyrila Ramaphosu.

Ke skandálům kromě renovace soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny patří také obvinění z přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.

Ústavní soud na konci roku 2017 pokáral parlament za to, že dosud hlavu státu nepohnal k odpovědnosti. Zumův prezidentský mandát skončí v roce 2019. Mnozí analytici ale předpokládají, že ANC, který má v parlamentu většinu, se prezidenta rozhodne sesadit. Podle ústavy tak může učinit procesem impeachmentu, nebo formálním vyslovením nedůvěry.

Témata:  Jacob Zuma Jihoafrická republika EuroZprávy.cz Jižní Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy