Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemecký exkancléř Kohl podporoval nacisty? Podle médií přispíval organizaci na podporu zločinců

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Někdejší německý kancléř Helmut Kohl po druhé světové válce finančně podporoval organizaci Hilfswerk Hausser, která vybírala peníze pro uvězněné nacistické zločince a jejich rodiny.

V podkladech, jejichž původ magazín Spiegel nepřibližuje, Kohl vypráví o tom, že dával asi 200 marek ročně organizaci Hilfswerk Hausser.

Haussera, po němž se organizace od roku 1962 jmenovala, považoval za "slušného chlapa". Hausser byl přitom za války vysoce postaveným členem elitních jednotek Waffen-SS, které se podílely na válečných zločinech.

Pro organizaci Waffen-SS měl Kohl zvláštní slabost i jako kancléř, když v roce 1985 spolu s tehdejším americkým prezidentem Ronaldem Reaganem navštívil vojenský hřbitov v Bitburgu na západě Německa, kde jsou pohřbeni i příslušníci Waffen-SS. Záležitost tehdy způsobila mezinárodní skandál. Oba politici nakonec vedle kontroverzního hřbitova navštívili také nacistický koncentrační tábor Bergen-Belsen.

Kohl, který stál v čele vlády spolkové republiky v letech 1982 až 1998, zemřel loni v létě ve věku 87 let.

Témata:  Helmut Kohl Německo historie

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy