Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU/CSU a SPD by mohly v úterý podepsat koaliční smlouvu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Novou koaliční smlouvu by představitelé CDU/CSU a SPD mohli podepsat v úterý. Němečtí sociální demokraté budou posléze o vládním angažmá rozhodovat ve vnitrostranickém referendu. Jeho výsledky mají být známy 4. března.

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie původně počítaly s tím, že by koaliční rozhovory mohly skončit už v neděli, nakonec ale pokračují i dnes.

Zřejmě jsou už však skutečně v závěrečné fázi, o čemž svědčí časový plán vedení SPD, která počítá s tím, že by v úterý v 9:00 SEČ mohli koaliční smlouvu podepsat šéfové trojice stran - Merkelová (CDU), Horst Seehofer (CSU) a Martin Schulz (SPD). Napsal do dnes list Rheinische Post s odvoláním na interní plány sociálních demokratů. 

Předpokladem ale je, že se skutečně vyjednávání podaří dnes dotáhnout. Zatím je naplánováno jednání až do večera. V 18:00 SEČ by měla zasednout hlavní vyjednávací skupina.

Pokud text schválí, budou v příštích týdnech koaliční smlouvu schvalovat sjezdy CDU a CSU a především vnitrostranické referendum SPD, které se nyní jeví jako největší překážka vznikající velké koalici. Tento model totiž nadále odmítá řada sociálních demokratů. Pokud SPD řekne ano, mohla by již třetí velká koalice v Německu za poslední čtyři volební období vzniknout v březnu.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy