Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzínský exprezident Saakašvili možná bude z Ukrajiny deportován

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev - Odvolací soud v Kyjevě dnes zamítl odvolání Michaila Saakašviliho proti rozhodnutí ukrajinských úřadů a prvoinstančního soudu, které opozičnímu předákovi odmítly udělit azyl. Obhájci se chtějí pokusit zvrátit situaci ještě u ústavního soudu, popřípadě u Evropského soudu pro lidská práva.

Soud podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci ze země. "Michail Saakašvili je vystaven hrozbě, že režim může naplnit plány ohledně případného nezákonného vyhoštění z Ukrajiny, respektive nezákonného vydání," řekl agentuře Intefax-Ukrajina obhájce Ruslan Černoluckyj.

"Je to rozhodnutí (prezidenta Petra) Porošenka, a ne soudu," uvedl sám Saakašvili v narážce na nynější nepřátelství s hlavou státu, o jejíž odvolání usiluje.

O Saakašviliho vydání žádají gruzínské úřady. Minulý měsíc soud v Tbilisi exprezidenta odsoudil v nepřítomnosti ke třem letům za mřížemi za údajné zneužití pravomocí.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval právě Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval gubernátorem Oděsy a přilehlé oblasti. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy