Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzínský exprezident Saakašvili možná bude z Ukrajiny deportován

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev - Odvolací soud v Kyjevě dnes zamítl odvolání Michaila Saakašviliho proti rozhodnutí ukrajinských úřadů a prvoinstančního soudu, které opozičnímu předákovi odmítly udělit azyl. Obhájci se chtějí pokusit zvrátit situaci ještě u ústavního soudu, popřípadě u Evropského soudu pro lidská práva.

Soud podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci ze země. "Michail Saakašvili je vystaven hrozbě, že režim může naplnit plány ohledně případného nezákonného vyhoštění z Ukrajiny, respektive nezákonného vydání," řekl agentuře Intefax-Ukrajina obhájce Ruslan Černoluckyj.

"Je to rozhodnutí (prezidenta Petra) Porošenka, a ne soudu," uvedl sám Saakašvili v narážce na nynější nepřátelství s hlavou státu, o jejíž odvolání usiluje.

O Saakašviliho vydání žádají gruzínské úřady. Minulý měsíc soud v Tbilisi exprezidenta odsoudil v nepřítomnosti ke třem letům za mřížemi za údajné zneužití pravomocí.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval právě Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval gubernátorem Oděsy a přilehlé oblasti. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy