Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR plánuje poslat k jižním sousedům umělce na lodi. Jižní Korea to musí posvětit

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - KLDR chce v úterý vyslat do Jižní Koreje trajektem 140členný umělecký soubor, který bude v zemi vystupovat během zimních olympijských her. Severokorejští umělci by měli na lodi i přespávat, což má evidentně zabránit jejich stykům s řadovými Jihokorejci.

Jižní Korea by však musela dočasně zrušit zákaz znemožňující všem severokorejským plavidlům vstupovat do jejích vod. Ten byl vydán v květnu 2010 v reakci na potopení jihokorejské válečné lodi, na níž zahynulo 46 členů jihokorejského námořnictva. Podle Mezinárodního vyšetřovacího týmu korvetu Čchonan tehdy zasáhlo severokorejské torpédo. KLDR ale svůj podíl na tragédii popírá. Soul tehdy přerušil většinu styků se svým severním sousedem, včetně turistiky, obchodu a humanitární pomoci.

"Zvažujeme, že uděláme pro tento trajekt výjimku, abychom přispěli k úspěchu olympijských her," prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení. Podle něj Jižní Korea rovněž jedná s USA a OSN, aby se ubezpečila, že návštěva severokorejského plavidla nebude znamenat porušení mezinárodních sankcí.

Umělecký soubor z KLDR, který zahrnuje hudebníky orchestru, zpěváky a tanečnice, by měl dorazit v úterý do jihokorejského přístavu Kangnung, kde je ve čtvrtek plánováno vystoupení severokorejských umělců.

KLDR na olympijské hry v Jižní Koreji vysílá zhruba 550člennou delegaci. Ta by měla kromě 140členného uměleckého souboru zahrnovat rovněž 230 roztleskávaček, 30členné družstvo na předvádění taekwonda, dále 22 sportovců, vysoké činitele a novináře.

V Severní Koreji hudebníci a zpěváci slouží jako klíčový nástroj vládní propagandy. Jihokorejští činitelé sdělili, že vedli jednání se svými severokorejskými protějšky ve snaze zajistit, aby se severokorejský umělecký soubor zdržel během svých vystoupení jakýchkoli politických poselství.

Vstupenky na představení Severokorejců mohli zájemci v Jižní Koreji získat v loterii organizované vládou v Soulu. O 1060 vstupenek mělo zájem více než 150.000 lidí.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy