Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti jako sociální bomba? Berlusconi v kampani přitvrzuje

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Foto: www.eu2009.cz

Milán - Italský expremiér Silvio Berlusconi přilil olej do ohně ve volební kampani, k jejímž hlavním tématům se řadí migrace. Atmosféru ve společnosti vyostřil sobotní incident ve městě Macerata, kde pravicový extremista střílel do migrantů a šest jich zranil.

Berlusconi v televizním interview označil migranty za "sociální bombu". Připojil se tak ke svému koaličnímu kolegovi, předsedovi Ligy severu (LN) Matteu Salvinimu, který o víkendu označil střety mezi Italy a cizinci za výsledek neřízené migrace.

Berlusconi řekl, že předchozí levicová vláda pustila během čtyř let do Itálie na 630.000 migrantů, z nichž jen asi 30.000 mělo podle něj právo dostat azyl. "Těch ostatních 600.000 je sociální bomba připravená explodovat," řekl v neděli Berlusconi. Zároveň uvedl, že bezpečnost bude prioritou případné vlády jeho koalice.

Podle agentury Reuters dostalo v posledních čtyřech letech v Itálii azyl téměř 120.000 lidí. Nyní v uprchlických centrech po celé zemi žije asi 200.000 migrantů, kteří čekají na výsledek své žádosti.

Na Berlusconiho slova už reagoval italský expremiér (2014-2016) a předseda Demokratické strany Matteo Renzi. Ten Berlusconimu připomněl, že to byl právě on, kdo jako premiér v roce 2003 přistoupil na dublinskou úmluvu EU, podle níž musí žádost o azyl migrantů projednat první země unie, kam uprchlík vstoupí.

Témata:  Silvio Berlusconi Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy