reklama

"Obvinili mě, a tak tu jsem a zachovávám mlčení, což je mé právo. Mé mlčení ze mne nedělá ani zločince, ani viníka. Bráním se mlčky, protože bych chtěl, abychom se spoléhali na vědecké a hmatatelné důkazy, a ne na zdání či na to, co si myslí veřejné mínění," prohlásil Abdeslam na naléhání soudkyně.

Osmadvacetiletý Francouz marockého původu se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži ze 13. listopadu 2015. Belgičtí policisté jej nakonec našli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari tři policisty postřelili a dokázali uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Zklamaní, ale nikoli překvapení byli z Abdeslamova mlčení pozůstalí po obětech atentátu. "Nikdy jsem si osobně nemyslel, že by byl ochoten spolupracovat s belgickou justicí, když nespolupracuje s justicí francouzskou," prohlásil Philippe Duperron, jehož syn Thomas přišel o život při krveprolití v pařížské koncertní síni Bataclan. "Neodpovídal jinak než provokativně," usoudil.

Proces, který má trvat každý den do pátku s výjimkou volné středy, provázejí výjimečná bezpečnostní opatření. Nad impozantní budovou z 19. století, kde se soud odehrává, přelétává vrtulník, přístupy střeží obrněné vozy a ozbrojenci. List Le Figaro na svém webu poznamenal, že vzhledem k tomu, že si obžalovaný nepřeje vypovídat, by proces mohl skončit ještě dříve, než se plánovalo.

"Již jsem vypovídal před policisty, víc nechci říct," řekl soudkyni spoluobviněný Ayari. Ještě dříve tvrdil, že ani on, ani Abdeslam na bruselské policisty nestříleli. Prokurátorka Kathleen Grosjeanová naopak dokazovala, že střelné dráhy a množství 21 střel vypálených z bruselského bytu na policisty svědčí o tom, že islamisté měli v úmyslu strážce zákona zabít.