Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové odsoudili Trumpovu kritiku systému zdravotní péče

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn - Rozzlobené reakce britských politiků i běžných občanů dnes vyvolala kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu veřejného systému zdravotní péče ve Spojeném království.

Podle šéfa Bílého domu britská Národní zdravotní služba (NHS) "bankrotuje a nefunguje". Ministr zdravotnictví ve vládě premiérky Theresy Mayové Jeremy Hunt americkému prezidentovi s odkazem na situaci v USA odvětil, že nikdo nechce žít "v systému, kde 28 milionů lidí nemá pojištění".

"Demokraté prosazují všeobecnou zdravotní péči, zatímco ve Spojeném království pochodují tisíce lidí, protože jejich (všeobecný) systém bankrotuje a nefunguje," uvedl Trump na twitteru. "Demokrati chtějí výrazně zvýšit daně kvůli opravdu špatné a neosobní zdravotnické péči. Ne, díky!" dodal americký prezident.

Jeho komentář vyvolal mezi Brity, kteří si podle agentury Reuters svého zdravotnického systému cení, pobouření. Zdravotnictví je častým tématem předvolebního boje v Británii, bylo také jedním z dominantních témat kampaně před referendem o odchodu Británie z Evropské unie v roce 2016. Například předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage sliboval, že 350 milionů liber, jimiž země přispívá do unijní pokladny, může být využito právě na podporu britského zdravotnictví.

Na twitteru se dnes objevilo množství příspěvků, v nichž Britové svůj zdravotnický systém obhajují. Řada z nich také upozorňovala, že nedělní pochod, o kterém americký prezident hovořil, zorganizovaly skupiny, které požadují po vládě premiérky Mayové navýšení investic do veřejného zdravotnického systému, nikoliv naopak. Pochodu se podle organizátorů zúčastnilo 60.000 lidí.

Témata:  Donald Trump Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy