Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii zřejmě někdo zaútočil chlorem

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bejrút - Oblast na severozápadě Sýrie, která je v držení protivládních povstalců, se v neděli v noci zřejmě opět stal cílem chemického útoku.

Podle agentury Reuters humanitární pracovníci a lékaři působící v okolí města Sarákib informovali o nejméně devíti lidech trpících dýchacími potížemi po posledním vzdušném útoku.

Podle jednoho z příslušníků syrské civilní záchranářské služby známé jako Bílé přilby, které působí v opozicí kontrolovaných oblastech, shodily podle všeho vládní vrtulníky dva barely obsahující chemikálie. Mezi postiženými jsou tři členové Bílých přileb.

Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS), charitativní organizace podporující chod nemocnic v Sýrii, informovala na základě výpovědí lékařů v městě Idlib o 11 pacientech vykazujících příznaky nadýchání chloru.

Syrská armáda i vláda dlouhodobě odmítají, že by v konfliktu někdy nasadily chlor nebo jiné chemické látky. Naposled takové prohlášení učinily v sobotu po nejnovějším, pátečním obvinění ze strany Spojených států.

Provincie Idlib, která je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada, je v posledních dnech cílem intenzivních vzdušných útoků. V sobotu zde přišel o život ruský pilot po sestřelení bitevního letounu Su-25SM.

Témata:  Sýrie Syrská krize chemické zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.