reklama

Prezidenta budou Rusové volit 18. března a průzkumy slibují Putinovi hladké zvolení. "Je to bezprecedentní případ. Všichni kandidáti (zdárně) prošli prověrkou," řekla předsedkyně komise Ella Pamfilovová. Putina jako nezávislého kandidáta podpořilo svými podpisy 315.000 občanů, z nichž komise pro kontrolu vybrala 60.000. Jen 0,39 procenta podpisů komise shledala neplatnými, a to je podle Interfaxu rekordně nízké číslo.

Ještě před Putinem komise zaregistrovala dva stranické kandidáty, kteří podpisy nepotřebovali. Za komunisty kandiduje Pavel Grudinin, za nacionalisty jejich dlouholetý představitel Vladimir Žirinovskij.

Komise má ve středu zaregistrovat další tři kandidáty, jejichž podpisové archy již zdárně prošly kontrolou. Jde o Grigorije Javlinského za malou liberální stranu Jabloko, Borise Titova za podnikatele a Sergeje Baburina, označovaného za nacionalistu. Ve čtvrtek komise podle Pamfilovové zaregistruje kandidaturu televizní moderátorky Xenije Sobčakové, která rovněž vyhověla pravidlům.

Úřady nepřipustily kandidaturu opozičního předáka a bojovníka proti korupci Alexeje Navalného, který patřil k vůdcům masových protivládních demonstrací na přelomu let 2011 a 2012, a to s poukazem na pravomocné odsouzení k podmíněnému trestu za údajnou krádež a zpronevěru.