Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé odbory slaví: Zaměstnancům v průmyslu vzrostou mzdy

EUR - evropská měna
EUR - evropská měna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Stuttgart - Největší německé odbory IG Metall uzavřely v noci na dnešek se zaměstnavateli dohodu o mzdách a pracovní době průmyslových pracovníků v jihozápadním Německu. Na podporu svých požadavků se do stávek v uplynulých týdnech zapojil téměř milion pracovníků.

Dohoda uzavřená v Bádensku-Württembersku by měla sloužit jako vzorová pro celkem 3,9 milionu zaměstnanců v německém kovoprůmyslu a elektrotechnice. Mzdy se od dubna navýší o 4,3 procenta. "Ta čtyřka před čárkou bolí", řekl na závěr jednání šéf svazu zaměstnavatelů Südwestmetall Stefan Wolf.

Možná ještě důležitější než navýšení platů je pro odbory to, že se jim podařilo prosadit požadavek, aby zaměstnanci měli možnost na šest měsíců až dva roky pracovat místo standardních 35 jen 28 hodin týdně. Poté se zase mohou vrátit do práce na plný úvazek. Tato možnost bude platit od roku 2019.

Zaměstnavatelé na druhé straně prosadili pro řadu podniků možnost podepisovat se zaměstnanci častěji i smlouvy na 40hodinový pracovní týden. Profitovat by z toho měli zejména v době, kdy je nezaměstnanost nízká jako nyní a jen těžko se jim shánějí další pracovní síly.

Témata:  Německo platy průmysl EUR (euro)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy