Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společná korejská vlajka na Olympijských hrách zvedla ze židle Japonsko

Vlajka Jižní Korey
Vlajka Jižní Korey
Foto: Reprofoto USA Today

Soul - Soul nebude na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu používat společnou korejskou vlajku, na níž jsou vyobrazeny ostrovy, které jsou předmětem sporu mezi Jižní Koreou a Japonskem. Jihokorejci mají od roku 1954 na souostroví Takešima/Tokdo pohraniční stráže.

Severní a Jižní Korea se počátkem letošního roku dohodly, že jejich výpravy budou na zahájení zimních olympijských her 9. února kráčet společně pod jednou vlajkou, na které je světle modře vyobrazen Korejský poloostrov. Obě země také postaví společný ženský hokejový tým, který bude hrát pod touto vlajkou.

Když ale tým korejských hokejistek nastoupil v nedělním přípravném zápase proti Švédsku, ukázalo se, že na vlajce je kromě Korejského poloostrova viditelná také modrá tečka znázorňující skupinu ostrůvků v Japonském moři, které si nárokují jak Jižní Korea, tak Japonsko. Korejci nazývají tato neobydlená skaliska Tokdo, Japonci jim říkají Takešima. Japonsko proti tomu v pondělí oficiálně protestovalo.

"Rozhodli jsme se ohledně používání vlajky (Korejského) poloostrova respektovat rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, především pak při akcích organizovaných MOV," řekl mluvčí jihokorejské diplomacie dnes novinářům.

V roce 1997 uzavřely Jižní Korea a Japonsko dohodu o rybolovu, která rybářům z obou zemí umožňuje u ostrovů volně lovit. Kolem ostrovů jsou významná loviště ryb a předpokládá se, že jsou tam i bohatá naleziště nerostů.

Témata:  Jižní Korea Japonsko vlajky států Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy