reklama

Během letu se od rakety oddělily tři první stupně. Dva pomocné bezpečně přistály v areálu Mysu Canaveral, centrální stupeň, který se oddělil později, měl přistát na plošině v Atlantickém oceánu. V nákladovém prostoru má Falcon Heavy elektromobil Tesla Roadster, který má obíhat po dráze kolem Slunce.

Těžká raketa, kterou v parametrech pro hmotnost nákladu překonává jen legendární americký Saturn V, vznikla rozšířením menší nosné rakety Falcon 9 o dva pomocné vzletové raketové stupně. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek.

Start rakety Falcon Heavy (00:00) | zdroj: YouTube

Falcon Heavy vychází z upraveného nosiče Falcon 9, na rozdíl od něj má ale v prvním stupni trojnásobek motorů. Nepřehlédnutelné jsou také dva pomocné vzletové raketové stupně, takzvané boostery, které vznikly rovněž úpravou Falconu 9. Společnost SpaceX poznamenala, že oba pomocné vzletové stupně použila v roce 2016 během letových misí rakety Falcon 9.

Musk opakovaně varoval, že první let se nemusí zdařit, podle televize CNN jsou v plánu ještě další dva testy. První start, který dnes na místě sledovaly tisíce Američanů i zahraničních zvědavců, vyvolává pozornost nejen jako revoluční projekt, ale i jako vesmírná atrakce díky rudému Muskově automobilu. Ten poletí vesmírem rychlostí až jedenáct kilometrů za sekundu, což je 39.600 kilometrů za hodinu, a dostane se až do vzdálenosti 400 milionů kilometrů od Země.

Start byl o zhruba půldruhé hodiny odložen kvůli silnému proudění v horních vrstvách atmosféry. Podle zveřejněných parametrů bude raketa schopná dopravit na nízkou oběžnou dráhu až 64tunový náklad. Saturn V dokázal v 70. letech minulého století na nízkou orbitu dopravit 140 tun nákladu a Falcon 9 v nejsilnější verzi je schopen vynést necelých 23 tun.