Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko zakáže muslimkám zakrývání obličeje

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánská vláda chce zakázat zakrývání obličeje na veřejnosti. Oznámil to dnes ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen.

Opatření míří proti muslimkám, které chodí celé zahalené. Tento krok již učinilo několik evropských zemí.

"Není to slučitelné s hodnotami dánské společnosti a je neuctivé skrývat svou tvář během interakcí ve veřejném prostoru," zdůvodnil Poulsen záměr svého kabinetu podle agentury AFP.

Návrh příslušného zákona dostanou k posouzení nevládní organizace na ochranu lidských práv. Středopravá vláda naznačila ochotu zapracovat do něj jejich případné připomínky. Na jaře pak hodlá normativní akt předložit parlamentu, který jej nejspíš schválí vzhledem k podpoře kabinetu mezi poslanci.

Předloha zákona výslovně stanoví, že příkladem zakázaného oblečení je burka a nikáb, tedy oděvy, které muslimkám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči. Neexistují přitom úřední údaje, kolik žen v Dánsku chodí takto zahaleno. Poulsen sám připouští, že jich není mnoho.

Témata:  Dánsko muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy