Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si prosadil vojenskou přehlídku. Inspiroval se v Paříži

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: San Antonio Express News

Washington - Americký prezident Donald Trump nařídil ministerstvu obrany, aby zahájilo přípravy na monstrózní vojenskou přehlídku. Slavnostní defilé by se mělo uskutečnit ve Washingtonu ještě letos.

"Prezident Trump je zcela solidární s vojáky, kteří každý den riskují své životy, aby zajistili naší zemi bezpečí. Požádal proto ministerstvo obrany, aby prověřilo možnost uspořádat oslavu, na které by všichni Američané mohli (armádě) prokázat své uznání," sdělila Sarah Huckabeeová Sandersová., mluvčí Bílého domu.

Podle listu The Wahington Post vyjádřil Trump přání uspořádat vojenskou přehlídku v lednu na setkání s ministrem obrany Jimem Mattisem a náčelníkem generálního štábu Josephem Dunfordem.

Defilé by se mělo podle prezidenta podobat tomu, jehož byl svědkem loni v červenci na Champs-Élysées v Paříži. Trump byl tehdy čestným hostem prezidenta Emmanuela Macrona na oslavách francouzského státního svátku Dne Bastily.

Mluvčí Pentagonu Charlie Summers uvedl, že ministerstvo si je prezidentovy žádosti vědomo a "zkoumá možnosti". Termín případné vojenské přehlídky tak zatím není známo.

Témata:  Donald Trump U.S. ARMY USA Washington

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy