Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatba japonské princezny Mako se odkládá, prý není dost času na přípravu

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Princezna Mako, nejstarší vnučka japonského císaře Akihita, si svého bývalého spolužáka z univerzity Keie Komura vezme až v roce 2020. Důvodem je nedostatek času na přípravu svatby.

Princezna Mako a Kei Komuro oznámili zasnoubení loni v září a vzít se měli letos v listopadu. Nyní se svatba přesunula o dva roky. V tu dobu by již císařem neměl být Akihito, který se chystá odstoupit 30. dubna příštího roku, ale jeho syn Naruhito, tedy strýc princezny.

Odsunutí svatby vyvolalo spekulace, že souvisí s články v japonském bulvárním tisku, který v poslední době hojně psal o sporech v Komurově rodině. V oznámení císařského paláce se ale hovoří o "sérii důležitých ceremonií v příštím roce", kvůli kterým není dostatek času na přípravu princezniny svatby.

Vstupem do manželství s neurozeným mužem ztratí Mako svůj šlechtický titul a zařadí se mezi prostý lid. Princezna rovněž přijde o právo bydlet v císařském paláci.

Témata:  Japonsko Akihito

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy