Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpově vládě došly peníze? Sněmovna schválila provizorium

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Sněmovna reprezentantů USA schválila další prozatímní financování vládních úřadů. Pokud bude souhlasit i Senát, úřady zůstanou v chodu alespoň do 23. března. Při jednání o rozpočtu se demokraté a republikáni přou především v otázce migrace.

Podle agentury AP ale senátoři dnes nejspíš zákon pozmění a pošlou zpět ke hlasování kongresmanům. O vládních výdajích mělo být původně rozhodnuto loni v říjnu, kdy začal nový rozpočtový rok. Kvůli sporům mezi demokraty a republikány bylo ale opakovaně schváleno jen provizorium - platnost toho zatím posledního vyprší v noci na pátek.

Kromě migrace jsouve hře ale i klíčové federální rozpočtové priority, zejména peníze pro Pentagon, financování boje s šířením drog nebo prostředky pro likvidaci následků živelních pohrom. Ani o těchto otázkách mezi parlamentními stranami nepanuje shoda.

Demokraté, ani republikáni si nepřejí, aby stejně jako v lednu došlo k platební neschopnosti vlády. Prezident Donald Trump ale v úterý řekl, že by ji přivítal, pokud by se Kongres nedohodl na imigrační reformě, která "zabrání pronikání zločinců do země".

Návrh, který v úterý v noci přijala sněmovna, obsahuje navýšení financí na armádu, jak Trump dlouhodobě požaduje. Zcela v něm ale chybí zmíněná úprava imigračního zákona. Republikáni a demokraté nicméně shodně tvrdí, že učinili ve vyjednávání o trvalé podobě financování pokrok, a to včetně vyšších limitů pro armádní a obranné programy.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy