Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA trvají na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní, oznámil Pence

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Tokio - Americký viceprezident Mike Pence dnes jedná s japonským premiérem Šinzóem Abem. Hned na úvod prohlásil, že Spojené státy své spojence neopustí a od svého cíle v podobě Korejského poloostrova bez jaderných zbraní neustoupí.

Abe míří na zimní olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu, cestu ale využil k cestě po východní Asii, aby zde varoval před nebezpečím ze strany komunistické Severní Koreje.

Setkání s Abem je považováno za americké ujištění, že Washington i přes nynější zlepšení vztahů mezi Pchjongjangem a Soulem díky zimním olympijským hrám nadále plně stojí za Tokiem.

Dnes si Pence mimo jiné prohlédl japonskou protiraketovou obranu, kterou tvoří americké mobilní raketové systémy Patriot. Viceprezident se při této příležitosti setkal s předními činiteli japonských ozbrojených sil a také s japonským ministrem obrany Icunorim Onoderou.

Témata:  Šinzó Abe Japonsko Severní Korea Mike Pence jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy