Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní hrozba pro Evropu je terorismus, shodli se policisté

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Hlavní hrozbou v Evropě zůstává islámský terorismus; nebezpečí představují ale také zesilující hnutí krajní pravice, i když jejich kapacity jsou zatím poměrně omezené.

Shodli se na tom dnes na své schůzce v Římě šéfové policií z devíti zemí Evropské unie.

Několik dní po rasově motivované střelbě v Itálii tamní šéf policie Franco Gabrielli přiznal existenci rasistického a krajně pravicového podhoubí příznivého pro násilné akce. Popřel ale existenci "specifických hrozeb".

Osmadvacetiletý Ital s oholenou hlavu a s tetováním fašistickými symboly střílel v sobotu po deseti Afričanech údajně proto, aby pomstil smrt 18leté dívky, po které byl zatčen jeden nigerijský občan.

Zástupce portugalské policie Pedro do Carmo na setkání řekl, že jeho země věnuje "velmi významnou pozornost" pravicovým skupinám, ale připomněl, že i v Portugalsku "hlavní hrozbou zůstává islamistický terorismus".

Témata:  terorismus Islám

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy