Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Krym se mohlo válčit. Ukrajinský exministr byl připravený s Rusy bojovat

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Anexi Krymu ukrajinští vojáci prakticky nekladli odpor, vše se odehrálo téměř bez krveprolití. Admirál Ihor Teňuch, který byl krátce v roce 2014 ukrajinským ministrem obrany, nivméně přiznal, že byl připraven s Rusy o poloostrov bojovat. Proti se tehdy postavila například expremiérka Julija Tymošenková.

Výňatky z admirálova svědectví zveřejnil obhájce exprezidenta Viktora Janukovyče.

Teňuch byl ministrem od 27. února do 25. března 2014. Rusko anektovalo Krym po obsazení ruskými vojsky a mezinárodně neuznávaném referendu. Ukrajinské posádky byly zablokovány ruskými vojáky v neoznačených uniformách. Na konci března směli ukrajinští vojáci z poloostrova odejít s částí techniky. Podle Kyjeva se na Ukrajinu vrátily asi čtyři tisícovky vojáků, dalších 11.000 se rozhodlo na poloostrově zůstat.

Exministr při výslechu uvedl, že na zasedání rady národní bezpečnosti a obrany 23. března 2014 rezolutně navrhl pokusit se o průlom k obklíčeným posádkám na Krymu. Ale tehdejší šéf prezidentské kanceláře Serhij Pašinskij prohlásil, že je nutné vyslechnout názor i dalších členů rady. Podle admirála následně vystoupil nynější ministr obrany Stepan Poltorak, který prý navrhl, aby se ukrajinské jednotky "s hrdě vztyčenými prapory" stáhly z Krymu. Sám Poltorak mezitím tuto verzi popřel: na rozhodování o stažení z Krymu se nepodílel, nebyl tou dobou ani členem rady.

Proti tomu, aby se o Krym bojovalo, se podle admirála ostře ohradila Tymošenková, kterou podpořil tehdejší premiér Arsenij Jaceňuk. Tymošenková prý argumentovala, že admirál nechápe situaci, že vyprovokuje Rusko k válce jako gruzínský prezident Michail Saakašvili, který prohrál boj o provincie ovládané separatisty, a že se nelze zajímat jen o Krym a opomíjet Ukrajinu jako celek.

"Nemáme právo opakovat jeho (Saakašviliho) chyby. Ani jeden tank nesmí vyjet z kasáren, ani jeden voják se nesmí chopit zbraně, protože to bude znamenat porážku," varovala prý Tymošenková.

Teňuch nezískal pro své návrhy podporu, a tak na protest proti vzdání se Krymu bez boje odstoupil.

Témata:  Krym Armáda Ukrajina Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.