reklama

Dva čeští občané, kteří utrpěli lehká zranění, se už brzy vrátí do vlasti. "Jsme v kontaktu se složkami záchranného systému. Požádali jsme je o prověření, zda mezi pohřešovanými nejsou občané ČR. Zatím nás neinformovaly, že by mezi postiženými byli další (čeští občané), kromě těch dvou lehce zraněných," řekl zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v metropoli ostrova Tchaj-peji Václav Jílek.

Na Tchaj-wanu se zemětřesení a tajfuny odehrávají poměrně často, čemuž podle Jílka odpovídá i vyspělost místního záchranného systému. Na rozdíl od tajfunů, které lze předpovídat a v předstihu například rozhodnout o evakuaci obyvatel, ovšem zemětřesení vždy přicházejí náhle.

"Přesto jsou na to připraveni a velmi rychle nasadí všechny složky, včetně armády a policie a dobrovolníků. Snaží se opravdu rychle aktivizovat všechny síly, aby pomohli. Postiženým přichází pomoc i z veřejných sbírek. Bohužel se to někdy neobejde bez obětí a jsem strašně rád, že se našim dvěma mladým lidem podařilo z toho vyváznout jen s lehkým zraněním," dodal Jílek.