Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR oslavila výročí vzniku své armády. Kolem přehlídky však panují nejasnosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - KLDR dnes uspořádala v Pchjongjangu vojenskou přehlídku k 70. výročí vytvoření své stálé armády. Podle jihokorejských zdrojů se přehlídky buď jako přímí účastníci, nebo jako diváci zúčastnily desítky tisíc lidí.

Podle agentury AP přehlídku několik týdnů nacvičovalo přes 10.000 vojáků stejně jako množství civilistů s plastovými kyticemi trénovalo na pchojngjangských náměstích vyvolávání hesel.

Zatím není jasné, zda promluvil vůdce Kim Čong-un, jak to dělával při podobných příležitostech v minulosti. Jisté ani není, zda KLDR předvedla mezikontinentální balistické rakety.

Přehlídka se konala den před zahájením zimních olympijských her v Jižní Koreji. KLDR na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu vyslala svou delegaci a oznámení o severokorejské účasti na olympiádě snížilo napětí na Korejském poloostrově.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy