Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý tisk kritizuje Merkelovou: Darovala SPD vládu, zachránila si kancléřství

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové v koaličních rozhovorech podle komentářů německých médií neuspěla. Příliš prý ustoupila sociální demokracii (SPD), aby mohla vzniknout další velká koalice. Vidět je to především na rozdělení ministerstev.

"CDU sice možná vyhrála zářijové volby, její nynější výsledek ale hraničí se sebeobětováním: Ztratila nejen ministerstvo financí, které dostane SPD, ale i zvětšené ministerstvo vnitra, které připadne CSU," míní list Hamburger Abendblatt, podle něhož se křesťanští demokraté definitivně zredukovali na spolek pro volbu kancléřky.

"Bilance je jednoznačná: SPD vyjednávala úspěšně. Jde nyní do vlády s lepšími výhledy, než o jakých mohla ještě před pár týdny snít," tvrdí Kölner Stadt-Anzeiger. "Měřeno rozdělením resortů vychází vedle CSU především SPD jako vítěz z koaličních rozhovorů," konstatuje také deník Flensburger Tageblatt.

"Merkelová darovala SPD vládu!" hlásá titulní strana nejčtenějšího deníku Bild. "Dva vítězové a Merkelová," píše na první straně list Süddeutsche Zeitung.

Vedení SPD by to ovšem podle řady médií mohlo pomoci alespoň v tom, aby členy strany přesvědčilo, že je dobré v nadcházejícím vnitrostranickém referendu hlasovat pro vznik velké koalice. "S touto vládní sestavou stoupá pravděpodobnost, že členové SPD budou s koaliční smlouvou souhlasit," je přesvědčen list Neue Osnabrücker Zeitung. "Jaký sociální demokrat může ve vnitrostranickém referendu říci ne?" táže se Hamburger Abendblatt.

Deník Die Welt má za to, že ani rozsah koaliční smlouvy nemůže zakrýt nedostatek jejích ambicí. "Angela Merkelová vyjednávala tak, jako by šlo jen o to udržet věci pohromadě," píše list, podle něhož třiašedesátiletá politička své čtvrté období ve funkci kancléřky draze vykoupila.

"Angela Merkelová zachrání své kancléřství, Martin Schulz se zachrání přesunem na ministerstvo zahraničí, Horst Seehofer se zachrání odchodem do Berlína. Je to spojenectví trojice politiků, jejichž čas už ve skutečnosti vypršel," dodává deník Lübecker Nachrichten.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.