Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Bush promluvil o Russiangate: Moskva ovlivňovala volby v USA, pozor na Putina

Husní Mubarak s Georgem W. Bushem jr.
Husní Mubarak s Georgem W. Bushem jr.
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Washington/Abú Zabí - Summitu blízkovýchodních a severoafrických univerzit (MENA) ve Spojených arabských emirátech se zúčastnil také bývalý americký prezident George Bush mladší. Ve svém rpojevu řekl, že o ruském zasahování do prezidentských voleb v USA existují jasné důkazy. Zda se ale Moskvě podařilo výsledek ovlivnit, jasné není.

Ačkoli se Bush přímo nezmínil o současném americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, varoval před přílišnou vstřícností vůči Rusku. "To, že cizí stát zasáhl do našich voleb, je problematické," řekl Bush. Dodal, že sice není jasné, zda se Moskvě přímo podařilo výsledek hlasování ovlivnit, existují ale dost jasné důkazy, že se o to pokusila.

O Vladimiru Putinovi se Bush vyslovil kriticky, když ho označil za člověka, který o hledání kompromisů nestojí. "Neumí myslet způsobem, co udělat, abych obě strany vyhrály. Myslí jen na to, jak sám vyhraje a jak ten druhý prohraje," řekl Bush.

Ruskou roli v amerických volbách nezávisle na sobě prověřují tři výbory Kongresu USA a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se nyní zaměřil na vztahy Trumpova někdejšího volebního štábu s Moskvou.

Témata:  George W. Bush jr. USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy