Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obtěžování v britském parlamentu? Nově za něj bude hrozit i vyloučení

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britští zákonodárci dnes zveřejnili zprávu, podle níž byl během uplynulého roku sexuálnímu obtěžování vystaven, nebo byl jeho svědkem, téměř každý pátý člověk pracující v britském parlamentu. Nový zákon by tomu měl učinit přítrž.

Pracovní skupina britských zákonodárců napříč stranami navrhla zavedení parlamentního formálního řízení v případech podezření na sexuální obtěžování. Poslancům má hrozit i vyloučení z parlamentu.

Ve zprávě, která byla zpracována po sérii sexuálních skandálů ve Westminsteru, se píše, že je naléhavě nutná "změna kultury chování na pracovišti". Členové parlamentu vyzvali k vypracování nových pravidel chování. Zahrnovala by i sankce, včetně vyloučení zákonodárců usvědčených ze sexuálního zneužívání nebo šikanování.

"Toto je velký den pro parlament a naši politiku," řekla vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová, která ze své funkce domlouvá vládní záležitosti v parlamentu. "Nová nezávislá procedura ukáže, že chceme být nejlepším parlamentem na světě, pokud jde o důstojné a uctivé jednání s každým, kdo tu pracuje," dodala konzervativní politička.

Průzkum mezi 1377 pracovníky parlamentu odhalil, že zhruba 19 procent z nich bylo v minulém roce svědkem nebo terčem sexuálního obtěžování. Kromě toho 39 procent pracovníků zažilo jiný druh obtěžování nebo šikany. Ženy si přitom stěžovaly dvakrát častěji než muži.

Témata:  Velká Británie sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy