reklama

Íránská diplomacie sdělila jihokorejskému velvyslanci, že "pokud se firma Samsung za své nemoudré jednání neomluví, bude to mít zásadní dopad na její obchodní vztahy s Íránem". Jihokorejská firma záležitost odmítla komentovat, protože podle ní o distribuci darů rozhoduje Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Sankce, které se týkají cestování a zákazu prodeje luxusního zboží i značkových sportovních potřeb, komplikují život organizátorům olympijských her, jež začnou v pátek. Nemohou totiž poskytnout účastníkům ze Severní Koreje totéž, co je připraveno pro olympioniky z jiných zemí.

Proč samsungy, jejichž nejnovější verze přijde podle Reuters na 1100 dolarů (23.000 Kč), nemohou dostat íránští sportovci, není jasné. V Íránu jsou výrobky firmy Samsung běžně na trhu a obě země udržují dobré obchodní vztahy. Podle íránských zdrojů vlastní telefony samsung v Íránu téměř 18 milionů občanů. Firma Samsung Electronics je oficiální sponzor her a poskytla 4000 telefonů Galaxy S8 pro všechny účastníky her. Její mluvčí řekl, že o distribuci se postará MOV.

V případě Severokorejců se organizátoři olympiády pohybují na tenkém ledě v mnoha případech. Sankce uvalené na KLDR mají zemi potrestat za vývoj vojenské jaderné technologie. Už vyvěšení severokorejské vlajky v olympijské vesnici si vyžádalo výjimku z jihokorejského zákona.

Nejistotu vyvolal i případ dresů značkové firmy Nike, který je dalším sponzorem. Severokorejské hokejistky v nich na led nesmějí a musejí použít dresy ušité jednou finskou firmou. Dresy americké firmy Nike pro Severokorejky nepřipadají v úvahu, protože americké sankce proti KLDR zakazují americkým podnikům i jednotlivcům obchodovat s KLDR.

Snadná nebyla ani doprava Severokorejců na území jižního souseda. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení si muselo od USA vyžádat dočasné povolení pro let do KLDR. Letadlo dopravilo jihokorejské sportovce na trénink do lyžařského střediska v KLDR a následující den přepravilo zpět i Severokorejce. USA zakazují na 180 dní vstup jakémukoli letadlu nebo plavidlu, které se objeví v KLDR. V případě přepravy sportovců byl použit airbus, nikoli boeing vyráběný v USA. Letadlo navíc nesmělo přeletět nad mimořádně přísně střeženou demilitarizovanou zónou a muselo použít trasu nad mořem.