reklama

Bašíra v listopadu přijali v Rusku navzdory tomu, že jej Mezinárodní trestní soud (ICC) viní z genocidy. Prezident hovořil před vojáky v přístavním městě Port Súdán. Podle agentury AFP ale súdánská státní média neuvedla podrobnosti o spolupráci s Moskvou. Dříve Bašír volal i po součinnosti v jaderné oblasti.

Na podzim Bašír jednal s prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem obrany Sergejem Šojguem. Tehdy požádal Moskvu o ochranu před USA, které se podle něj chovají agresivně a přispívají ke konfliktu v Súdánu. Na oplátku nabídl, že se Súdán stane pro Rusko branou do Afriky.

Bašírovy výroky podle AFP překvapily Washington. USA totiž 7. října zrušily 20 let trvající sankce proti Chartúmu. Zdůvodnily to pokrokem v boji proti terorismu a zmírněním humanitární krize v zemi. Obměkčil je i závazek Súdánu nepokračovat ve zbrojních obchodech se Severní Koreou.

Rusko bylo v minulosti hlavním dodavatelem vojenského vybavení do Súdánu. Například tamní letectvo je složeno převážně z ruských strojů.

Bašír se k moci dostal v roce 1989 díky krvavému puči. ICC na něj v roce 2009 a 2010 vydal zatykač, neboť jej podezírá z genocidy a zločinů proti lidskosti během potlačení povstání v oblasti Dárfúru. Bašír všechna obvinění odmítá a dál cestuje do zahraničí, i když si místa svých pobytů vybírá.