reklama

Senátoři mají hlasovat o společném návrhu demokratů a republikánů na dvouleté financování vojenských a civilních projektů za stovky miliard dolarů. Schválení takového zákona by vyřešilo i opakující se problém krátkodobých rozhodnutí, která už čtyřikrát platnost zákona o vládním financování provizorně posunula. V lednu byla vláda tři dny bez peněz.

V Senátu si hlavu na poslední chvíli postavil republikán Rand Paul, který využil práva pozastavit hlasovací proceduru. Žádal, aby se kongresmani dohodli na zastřešení státního dluhu. Jeho limity chtěl totiž společný návrh republikánů a demokratů zrušit, aby bylo možné zvýšit rozpočtové výdaje o dohodnutých 300 miliard dolarů (přes šest bilionů korun).

Paul obvinil poslance, že chtějí "utrácet do bezvědomí", a dal najevo, že bez schválení jeho návrhu souhlas k hlasování nedá. Podle senátních regulí musí se zahájením schvalovací procedury souhlasit všech sto senátorů. Senát nakonec schůzi přerušil s tím, že jednání bude obnoveno hned po půlnoci.

Na problémy návrh narazil i ve Sněmovně reprezentantů, a to zprava i zleva. Vyznavači přísné rozpočtové kázně z republikánské ultrakonzervativní skupiny Freedom Caucus se stejně jako Paul nehodlají smířit se zvýšením státních výdajů, liberální křídlo Demokratické strany zase žádá, aby Kongres výměnou za souhlas s rozpočtovou dohodou slíbil debatu o přistěhovalcích bez práva pobytu, kteří se v USA ocitli jako děti.

Prezidentský Úřad pro rozpočet a řízení (OBM) už několik hodin před vypršením provizoria upozornil státní úřady, aby se na zastavení finančních toků připravily.