Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdelší podmořský tunel na světě? Helsinky do Tallinn by mohl propojit už v roce 2040

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixabay

Helsinky - Nejdelší podmořský tunel na světě by měl stát kolem 20 miliard eur (půl bilionu korun). Spojí finské Helsinky s estonským Tallinnem a otevřen by mohl být do roku 2040.

Dopravní spojení pod Finským zálivem by bylo dlouhé 103 kilometrů. Obě metropole zatím spojuje rychlostní trajekt, s nímž cesta trvá nejméně půldruhé hodiny.

Do Finska odjíždějí desetitisíce Estonců za prací, opačným směrem se vydává velké množství finských turistů. Tunel by cestu zkrátil o hodinu.

Projekt by spojil letiště v obou městech a byl by napojen na železniční koridor Rail Baltica, který má do roku 2026 spojit Tallinn s Varšavou.

Loni cestovalo mezi Tallinnem a Helsinkami devět milionů lidí, do roku 2050 se má tento počet zvýšit na 14 milionů. V případě, že se tunel podaří otevřít, předpokládá se roční kapacita 23 milionů lidí.

Témata:  tunel Finsko Estonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.